In English In English Suomeksi Suomeksi
 
Opi viestinnän psykologiaa.

Arkisto


Artikkelit

Koala Consulting and Training julkaisi joka kolmas kuukausi uuden artikkelin näillä sivuilla. Artikkelien aiheet käsittelevät mm. organisaatiopsykologiaa, viestinnän teoriaa ja neuvottelutaitoja.

Voit lukea ensimmäisen artikkelin suomeksi tällä sivulla ja muut englanniksi arkistosta.

Mitä on psykologia?

Kuvittele itsesi seuraaviin tilanteisiin:

Tilanne 1: Olet myyntiryhmän vetäjä ja annat palautetta myyjien suorituksista. Tähtimyyjäsi ei ole saavuttanut vuosittaista tavoitettaan. Viime vuonna hän möi tuplasti sen minkä tänä vuonna.

Tilanne 2: Olet vanhempi. Silloin harvoin, kun 15-vuotiaasi on kotona ja jopa puhuu sinulle, saat vain lyhyitä vastuksia: "Joo", "Ei", "Ok", "En tiedä".

Tilanne 3: Olet elokuvissa. Filmissä rikostutkija yrittää ratkaista vaikeaa rikosta samaan aikaan kun hänellä on meneillään sotkuisa avioero.

Jokaisessa tilanteessa seurasit heidän toimiaan, pohdit miksi ja yritit ennustaa, mitä seuraavaksi tapahtuu. Miksi myyjäsi ei päässyt tavoitteeseen, ja tuleeko sama tapahtumaan ensi vuonna? Miksi teini-ikäisesi on niin vaikea ja voitko tehdä asialle mitään? Miten rikos tehtiin ja miten poliisi saa tekijät kiinni? Miksi etsivän avioliitto on karilla ja voiko sitä pelastaa?

Ehkä yllättävää, mutta olet kaikissa tilanteissa harjoittanut psykologiaa.

Jokainen on psykologi

Kaikkia meitä kiinnostaa, mitä muut tekevät ja ajattelevat. Seuraamme ihmisten käytöstä: niin perhettämme, ystäviämme ja kollegoita (jokapäiväisiä kontaktejamme) kuin uutisia (muita maailman ihmisiä). Pohdimme fiktiivisten hahmojen käytöstä kirjallisuudessa, tv-ohjelmissa, teatterissa ja elokuvissa. Haluamme tietää, mitä tapahtuu seuraavaksi. Joten pysymme kanavalla, kysymme kysymyksiä, käännämme sivua, ostamme lipun jatko-osaan.

Emme kuitenkaan ole kiinnostuneita ihmisten tekemisistä asian itsensä vuoksi. Haluamme myös vaikuttaa siihen, mitä tapahtuu. Pitäisikö puhutella alaista tämän huonosta suorituksesta, yrittää motivointitekniikoita vai odottaa ja katsoa, mitä tapahtuu? Pitäisikö puhua teini-ikäisen kanssa, asettaa kotiintuloaika vai olla reagoimatta? Väittelyn ratkaiseminen, olipa kyse siitä, mihin elokuviin tulisi mennä tai palkkaneuvottelut esimiehen kanssa, yritämme vaikuttaa toisten päätöksiin.

Näin olemme jokainen psykologeja. Tutkimme toisiamme haluten tietää, mitä muut tekevät ja miksi, yritämme vaikuttaa heihin ja ennustaa mitä he seuraavaksi tekevät.

Jos jokainen harjoittaa psykologiaa joka päivä, meidän täytyy kaikkien olla aika taitavia siinä, eikö niin?

Hän näyttää mukavalta

Ei, yllä oleva ei ole kuitenkaan itsestään selvää. Jos psykologia olisi niin helppoa ja yksinkertaista, suhteet eivät epäonnistuisi, ihmiset eivät koskaan ymmärtäisi toisiaan väärin, poliisin olisi helppo saada rikolliset kiinni ja voisimme arvata kirjojen ja elokuvien lopputuloksen.

Psykologia on tiede. Kaikki tiede pyrkii ymmärtämään ja ennustamaan. Ennustukset perustuvat havaintojen ymmärtämiseen. Esimerkiksi jos ymmärrät kemiallisia reaktioita, ja laitat kaksi kemikaalia yhteen, voit ennustaa, mitä tapahtuu. Kemisti tietää, että tietyt muuttujat vaikuttavat tulokseen, kuten ilmanpaine, tilavuus ja lämpötila. Nämä huomioon ottaen tulos on varma.

Samoin, jos ymmärrät psykologiaa, ja näet ihmisen tietyssä tilanteessa, voit ennustaa, miten hän toimii. Psykologi tietää, että tietyt muuttujat vaikuttavat lopputulokseen, kuten henkilöhistoria, motivaatio ja lähiympäristö. Jos nämä ottaa huomioon, voimme sanoa, mitä todennäköisesti tapahtuu. Mutta emme voi aina olla varmoja.

Mitä psykologia on ja ei ole

Psykologia on epätarkka tiede. Ihmiset ovat monimutkaisia, ja ihmiset toimivat monimutkaisessa ympäristössä. Käytökseen vaikuttavia tekijöitä voi olla vaikea tunnistaa ja mitata. Useinkaan ei ole oikeita tai vääriä vastauksia. Tämä vaikeuttaa joidenkin uskoa psykologiaan tai saa jopa pelkäämään sitä.

Pelko kuitenkin tulee usein väärinymmärryksestä, mitä psykologia on. Jotkut uskovat, että psykologia ja psyykkinen tarkoittavat samaa. Psykologia ei ole ajatustenlukua, kädestä ennustamista tai muuta taikuutta. Psykologia ei myöskään ole aivopesua tai manipulaatiota.

Viralliset määritelmät kertovat, mitä psykologia on. The British Psychological Societyn mukaan psykologia on "systemaattista mielen ja käytöksen tutkimusta". The American Psychological Association määrittelee psykologian "mielen ja käytöksen tutkimukseksi". Wikipedian mukaan se tarkoittaa "käytöksen, mielen ja ajatusten tutkimusta".

Jos kaikki harjoittavat psykologiaa, miksi tarvitsemme psykologeja? Koska psykologit on koulutettu käyttämään tieteellisiä metodeja ymmärtääkseen ja tehdäkseen psykologista tutkimusta. Heillä on asiantuntijatietoa siitä, miten ihmiset ajattelevat ja toimivat. Ja he voivat opettaa meitä, miten tämä tieto voi olla meille avuksi.

Psykologia yhteiskunnassa: apuväline

Et ainoastaan käytä psykologiaa joka päivä, vaan näet psykologiaa käytettävän joka puolellasi. Yritykset käyttävät sitä testatessaan työnhakijoita. Vaatteiden, huonekalujen, puhelinten ja muiden tuotteiden suunnittelussa käytetään psykologista tietoa. Mainostoimistot käyttävät sitä myydäkseen tuotteita. Kouluttajat käyttävät auttaakseen ihmisiä oppimaan tehokkaammin. Hyvä esimies käyttää psykologiaa muodostaakseen hyvin toimivia tiimejä.

Käyttääksesi tietokonetta sinun ei tarvitse opiskella ohjelmointia. Ajaaksesi autoa, sinun ei tarvitse olla mekaanikko. Kuitenkin jos tiedät jotain tietokoneen ohjelmoinnista, tietokoneen käyttäminen helpottuu. Auton tekniikan ymmärtäminen auttaa korjaamaan ja jopa estämään pienten ongelmien syntyä.

Samoin psykologian käyttäminen ei tarkoita, että tulisi opiskella psykologiksi. Mutta tiettyjen psykologian perusperiaatteiden ymmärtäminen auttaa toimimaan ihmisten kanssa ja kommunikoimaan tehokkaammin.

Muutamia linkkejä (englanniksi):

The science of the mind

How psychology relates to everyday life

History of psychology

Ensi artikkelissa pohditaan organisaatiopsykologiaa.